Hiihdon MM-kisat 2023

14/02/2023
Tiedotteet

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut eli hiihdon MM-kisat 2023 järjestetään  Slovenian Planicassa. Kisojen ensimmäiset mitalit hiihdetään sprintissä torstaina 23. helmikuuta, ja kisat huipentuvat 5. maaliskuuta miesten 50 km perinteisen kisaan. Alppihiihdon MM-kisat ovatkin j0 käynnissä jatkuen 19. helmikuuta asti, jolloin puolestaan alkavat lumilautailun ja freestylen MM-kisat.

Mistä katsot kisat?

Hiihdon MM-kisoja seuraat Yle TV 2 -kanavalta sekä Yle Areenasta sekä maksullisilta V sport -urheilukanavilta.  Ylen lähetysaikataulut Pohjoismaisten hiihtolajien osalta löydät lähemmin tv-oppaasta sekä oheisen linkin kautta https://yle.fi/a/74-20013769

V premium -kanavapaketti sisältää V sport -urheilukanavat, kuten V sport+ Suomi –kanavan, joka löytyy lisäksi Maxivision TV-tilauksesta sekä kuituetulaiselle tarkoitetusta maksullisesta Mini-kanavapaketista.  Osa hiihdon lähetyksistä tulee myös muilta V premium -kanavapaketin V sport -kanavilta, joten tarkastathan lähetysajat ja ohjelmat tarkemmin alla olevasta kanavalistasta. Kaikki kisatapahtumat ovat katsottavissa myös suoratoistopalvelu Elisa Viihde Viaplayssa, jonka saa Maxivisionin asiakkaana kaupan päälle ostaessa V premium -kanavapaketin.

MM-kisat

Planican MM-kisat ovat kauden kohokohta niin hiihtäjille kuin hiihtoa seuraaville penkkiurheilijoillekin. Suomalaisten osalta kisojen päätösviikonloppu on se kutkuttavin, sillä silloin hiihdetään odotetut naisten 30 km ja miesten 50 km perinteisellä.

“Arvokisoissa sprintissä on selkein mahdollisuus yllätyksellisiin tuloksiin, niin myös Planicassa. Joni Mäellä ja Johanna Matintalolla on huippuonnistumisilla hyvät mahdollisuudet hiihtää mitaleille sprintissä. Ennakolta varmin suomalaisten menestysmatka on naisten 30km, jossa Kerttu Niskanen kuuluu ennakkosuosikkeihin ja Krista Pärmäkoski mitaliehdokkaisiin. Miehissä mielenkiinto kohdistuu Norjan Johannes Kläboon; lähteekö hän tavoittelemaan ennätyksellistä kuutta mestaruutta samoista kisoista. Jos näin käy, niin se helpottaa Iivo Niskasen 50km:n mestaruusurakkaa melkoisesti! Niskanen kuuluu matkan ennakkosuosikeihin. Molemmissa pitkissä viesteissä Suomella on myös mitalisaumat. Joukkueet näihin rakentuvat MM-kisojen tulosten perusteella naisissa Niskasen ja Pärmäkosken sekä miehissä Niskasen ja Perttu Hyvärisen ympärille”, maalailee Viaplayn asiantuntija Sami Jauhojärvi.

“MM-kilpailujen historiassa yhdistetyn osalta on aina nähty yllätyksiä. Suosikkeina MM-taistoon käyvät Norjan Jarl Magnus Riiber ja maailmacupia johtava Itävallan Johannes Lamparter – kuinka tämä kaksikko pystyy käsittelemään suosikin paineet, sillä heille kelpaa vain voitto? Tämä avaa mahdollisuudet yllätyksille. Maailmancup on osoittanut, että voiton avaimet hyvänä päivänä ovat noin 6-8 urheilijalla ja tähän joukkoon lukeutuvat myös suomalaiset Ilkka Herola sekä Eero Hirvonen”, toteaa Viaplayn yhdistetyn selostajakaksikko Mikko Reitti ja Jari Mantila. “Maiden välisessä taistossa Itävallalla on todella vahva joukkue, mutta sen takana tilanne on hyvin kimurantti. Suomelta vaaditaan todella isoa tason nostoa, jotta joukkuekilpailussa ollaan mukana mitalitaistossa, annetaan yllätykselle kuitenkin tilaa”, Reitti ja Mantila jatkavat.

Jos yhdistetyssä on tilaa yllätyksille, näkee Viaplayn selostajakaksikko mäkihypyn osalta tilanteen olevan pikemminkin kokeneiden hyppääjien taistoa, ilman yllätyskäänteitä.

“Norjan Halvor Egner Granerud on osoittanut, että hänen voittamiseensa vaaditaan täydelliset suoritukset haastajilta. Dawid Kubackin, Stefan Kraftin, Karl Geigerin ja erityisesti slovenialaisen fanaattisen kotiyleisön edessä hyppäävän Anze Lanisekin tulee yltää parhaimpiinsa viedäkseen mestaruuden. Suomalaisittain katseet kääntyvät tuoreen nuorten maailmanmestarin Vilho Palosaaren suuntaan. Kauden pääkilpailusta tuli tavoitteiden mukainen tulos ja nyt kaikki on vain plussaa Palosaaren osalta. Paineettomassa tilassa on mielenkiintoista nähdä, mihin nuorimies venyy MM-areenalla”, Mantila pohtii.

Hieman ennen Planican MM- hiihtoja alkavat lumilautailun ja freestylen maailmanmestaruuskisat Georgiassa. Ensimmäinen kisapäivä Bakurianissa on sunnuntaina 19. helmikuuta, ja kisat päättyvät sunnuntaina 5. maaliskuuta.

Freeski-laskija Jon Sallinen voitti tammikuussa maailmancupin osakilpailun Calgaryssa. Pystyykö Sallinen laskemaan yhtä näyttävästi MM- kisojen halfpipessa?

Lumilautailun puolella suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Kalle Järvilehtoon.

“Rene Rinnekankaan ollessa loukkaantuneena Kalle Järvilehdolla on iso näytön paikka. Big airissa Kalle on näyttänyt, että on löytänyt temput, millä pystyy pärjäämään. Kaikki lajin sisällä tietävät miehen potentiaalin, mutta se pitäisi saada vain näkyviin. Toivottavasti kaikki osa-alueet ovat kohdallaan MM-kisoissa, sanoo lumilautalegenda ja Viaplay Talven selostaja Eero Ettala.

Alppihiihdon MM-kisat

Katsottavissa V sport+ Suomi -kanavalla sekä Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.

Tiistai 14.2. 13:05

Sekajoukkuekisa. Selostus: Julius Vauhkonen.
17:50 Paripujottelu, karsinta. Selostus: Julius Vauhkonen.

Keskiviikko 15.2.

12:50 Paripujottelu. Selostus: Julius Vauhkonen.

Torstai 16.2.

10:50 Suurpujottelu (N), 1. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.
14:20 Suurpujottelu (N), 2. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.

Perjantai 17.2.

10:50 Suurpujottelu (M), 1. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.
14:20 Suurpujottelu (M), 2. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.

Lauantai 18.2.

10:50 Pujottelu (N), 1. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.
14:20 Pujottelu (N), 2. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.

Sunnuntai 19.2.

10:50 Pujottelu (M), 1. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.
14:20 Pujottelu (M), 2. kierros. Selostus: Jouni Pellinen.

 

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat

Kisalähetykset katsottavissa V sport+ Suomi -kanavalla sekä Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.

Keskiviikko 22.2.

17:20 HS100 (N), karsinta. Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila.

Torstai 23.2.

12:45 Viaplay Talvi -studio. Studiossa maastohiihdossa Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi, asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen, mäkihypyssä Mikko Reitti & Jari Mantila.

Studiossa seurattavat kisat:
13:00 Sprintti (M/N), karsinta. Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi
15:10 Sprintti (M/N), finaali. Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi
17:45 HS100 (N) Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila

Perjantai 24.2.

12:20 Yhdistetty HS100 (N). Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila.
15:05 Yhdistetty 5 km (N). Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila.
16:10 Viaplay Talvi -studio + Yhdistelmäkilpailu (M) Studiossa ja selostamossa Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen.
18:30 Viaplay Talvi -studio + HS100 (M), karsinta. Studiossa ja selostamossa Mikko Reitti & Jari Mantila.

Lauantai 25.2.

10:40 Viaplay Talvi -studio + Yhdistetty HS100 (M). Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa Jaakko Tallus. Selostus Mikko Reitti & Jari Mantila.
13:10 HS100 (N) joukkuemäki. Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila. (katsottavissa vain Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa)
14:30 Viaplay Talvi -studio. Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa hiihdon asiantuntijana Sami Jauhojärvi ja yhdistetyn asiantuntijana Jaakko Tallus. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen.

Studiossa seurattavat kisat:
15:00 Yhdistelmäkilpailu (N) Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi
16:30 Yhdistetty 10 km (M) Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila
18:00 HS100 (M) Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila

Sunnuntai 26.2.

11:15 Viaplay Talvi -studio. Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa yhdistetyn asiantuntijana Jaakko Tallus & hiihdon asiantuntijana Sami Jauhojärvi. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen.

Studiossa seurattavat kisat:
11:30 Yhdistetty HS100, sekajoukkuekisa. Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila
12:30 Pariviesti (M/N), karsinta. Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi
14:30 Pariviesti (M/N) Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi
16:00 Yhdistetty 2x5km + 2×2,5 km, sekajoukkuekisa. Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila

17:50 Viaplay Talvi -studio + HS100, sekajoukkuekisa. Studiossa ja selostamossa Mikko Reitti & Jari Mantila.

Tiistai 28.2.

13:00 Viaplay Talvi -studio + 10km (N). Studiossa ja selostamossa Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen.
19:20 HS138 (N) karsinta. Selostus: Julius Vauhkonen.

Keskiviikko 1.3.

11:45 Viaplay Talvi -studio. Studiossa yhdistetyssä Mikko Reitti & Jari Mantila, maastohiihdossa Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen.

Studiossa seurattavat kisat:
12:00 Yhdistetty HS138 (M), joukkuekisa. Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila.
13:30 15 km (M). Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi.

15:55 Viaplay Talvi -studio + Yhdistetty 4x5km (M), joukkuekisa. Studiossa ja selostamossa Mikko Reitti & Jari Mantila.
18:20 HS138 (N) Selostus: Julius Vauhkonen.

Torstai 2.3.

13:00 Viaplay Talvi -studio. Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa Sami Jauhojärvi & Virpi Sarasvuo. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen.

Studiossa seurattavat kisat:
13:30 Viesti 4x5km (N) Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi.
18:20 HS138 (M), karsinta. Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila.

Perjantai 3.3.

13:00 Viaplay Talvi -studio + Viesti 4x10km (M). Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa Sami Jauhojärvi. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen. Selostus Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi.
18:00 Viaplay Talvi -studio + HS138 (M). Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa Jaakko Tallus. Selostus Mikko Reitti & Jari Mantila.

Lauantai 4.3.

11:15 Viaplay Talvi -studio. Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa yhdistetyn asiantuntija Jaakko Tallus sekä maastohiihdon asiantuntijat Sami Jauhojärvi & Virpi Sarasvuo. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen.

Studiossa seurattavat kisat:
11:30 Yhdistetty HS138 (M) Selostus: Mikko Reitti & Jari Mantila
13:00 30 km (N) Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi

15:45 Viaplay Talvi -studio: Yhdistetty 10 km (M). Studiossa ja selostamossa Mikko Reitti & Jari Mantila.
17:20 Viaplay Talvi -studio: MM – HS138 (M), joukkuekisa. Studiossa ja selostamossa Mikko Reitti & Jari Mantila.

Sunnuntai 5.3.

12:30 Viaplay Talvi -studio: 50km (M) Studiossa Suvi Hakkaraisen seurassa Sami Jauhojärvi. Asiantuntijana paikan päällä Juho Mikkonen. Selostus: Jussi Eskola & Sami Jauhojärvi.

 

Lumilautailun ja freestylen MM-kisat

Kisalähetykset katsottavissa vaihtelevasti useilla V sport -kanavilla sekä Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.

Sunnuntai 19.2.

9:55 Lumilautailun MM – parisuurpujottelu (M/N). Selostus: Julius Vauhkonen. (Elisa Viihde Viaplay & V sport1 Suomi)
12:20 I Freestylen MM – hypyt, sekajoukkuekilpailu. Selostus: Casper Pitkänen. (Elisa Viihde Viaplay & V sport1 Suomi)

Tiistai 21.2.

10:55 Lumilautailun MM – paripujottelu (M/N). Selostus: Heikki Sorsa. (Elisa Viihde Viaplay & V sport+ Suomi)

Keskiviikko 22.2.

10:25 Lumilautailun MM – paripujottelu, sekajoukkuekisa. Selostus: Heikki Sorsa. (Elisa Viihde Viaplay & V sport+ Suomi)
10:55 Freestylen MM – hypyt (M/N). Selostus: Casper Pitkänen. (Elisa Viihde Viaplay & V sport1 Suomi)

Perjantai 24.2.

11:50 Freestylen MM – skicross (M/N). Selostus: Casper Pitkänen. (Elisa Viihde Viaplay & V sport2 Suomi)

Lauantai 25.2.

9:55 Freestylen MM – skicross, joukkuekisa Selostus: Casper Pitkänen. (Elisa Viihde Viaplay & V sport2 Suomi)
12:30 Freestylen MM – kumpareet (M/N) Selostus: Ville Kinaret. (Elisa Viihde Viaplay & V sport2 Suomi)

Sunnuntai 26.2.

13:20 Freestylen MM – parikumpareet (M/N). Selostus: Ville Kinaret. (Elisa Viihde Viaplay & V sport1 Suomi)

Maanantai 27.2.

10:50 Lumilautailun MM – slopestyle (M/N). Selostus: Eero Ettala (Elisa Viihde Viaplay & V sport+ Suomi)

Tiistai 28.2.

10:50 Freestylen MM – slopestyle (M/N) Selostus: Micky Westerlund. (Elisa Viihde Viaplay & V sport1 Suomi)

Perjantai 3.3.

7:50 Lumilautailun MM – half pipe (M/N) Selostus: Eero Ettala (Elisa Viihde Viaplay & V sport+ Suomi)

12:20 Lumilautailun MM – lumilautakrossi (M/N) Selostus: Julius Vauhkonen (Elisa Viihde Viaplay & V sport2 Suomi)

Lauantai 4.3.

7:50 Freestylen MM – half pipe (M/N) Selostus: Micky Westerlund. (Elisa Viihde Viaplay & V sport+ Suomi)
12:20 Lumilautailun MM – lumilautakrossi, joukkuekisa Selostus: Julius Vauhkonen. (Elisa Viihde Viaplay & V sport2 Suomi)
14:15 Freestylen MM – skicross (M/N) Selostus: Casper Pitkänen (katsottavissa vain Elisa Viihde Viaplay-suoratoistopalvelussa)

Sunnuntai 5.3.

7:50 Freestylen MM – big air (M/N) Selostus: Micky Westerlund (Elisa Viihde Viaplay & V sport+ Suomi)
11:50 Lumilautailun MM – big air (M/N) Selostus: Eero Ettala & Heikki Sorsa. (Elisa Viihde Viaplay & V sport2 Suomi)

lähde: Viaplay Group. Pidätämme oikeuden muutoksiin.