Antenniverkon lähetystekniikka muuttuu ja 300 000 televisiota on vaarassa pimentyä lähivuosina – näin varmistat televisiosi toiminnan jatkossa

06/11/2019
Tiedotteet

Suomalaisissa antennitelevisioverkoissa siirrytään lähivuosina uuteen antenniverkon DVB-T2-lähetystekniikkaan. Kun siirtymä toteutuu, moni nykyinen televisio ei toimi enää sellaisenaan antenniverkossa.

Liikenne- ja viestintäviraston mukaan Suomessa on noin 900 000 kotitaloutta joiden televisiolähetykset ovat täysin antenniverkon lähetystekniikan varassa. Näistä arviolta 350 000:ssa kotitaloudessa on käytössä televisioita tai digibokseja, jotka eivät tue tulevaa lähetystekniikkaa, eivätkä näin ollen toimi enää siirtymän jälkeen antenniverkossa. Kotitalouksien lisäksi Suomessa on myös satoja tuhansia kesämökkejä joiden televisioihin tuleva muutos voi vaikuttaa.

Siirtymän ajankohdasta ei ole varmuutta

Päätös uuteen antenniverkon lähetystekniikkaan siirtymisestä tehtiin runsaat kolme vuotta sitten ja itse siirtymän oli kaavailtu tapahtuvan vuonna 2020, mutta DNA ilmoitti 24.10.2018 valittaneensa YLE:n jakelukilpailutuksesta markkinaoikeuteen, jonka vuoksi siirtymä viivästyi. Tällä hetkellä kukaan ei osaa sanoa varmasti milloin siirymä tapahtuu – joka tapauksessa lähivuosina.

Myös kaapelitelevisioissa saattaa olla luvassa samankaltainen siirtymä. Kaapeli-puolella siirtymä tapahtuisi uuteen DVB-C2-lähetystekniikkaan. Päätös on kuitenkin kaapeli-TV-operaattorien, eli DNA:n, Telian, Elisan ja paikallisten yhtiöiden käsissä.

Tarkista tukeeko televisiosi antenniverkon tulevaa lähetystekniikkaa

Uutta antenniverkon lähetystekniikkaa tukevat televisiot ja digiboksit on helppo tunnistaa Antenna Ready HD-merkinnästä. Merkintä löytyy useimmista markkinoilla olevista uusista televisioista. Jos televisio ei ole vastikään hankittu, voi merkintä puuttua eikä TV tai digiboksi näin ollen tue tulevaa lähetystekniikkaa.

Kuluttajasuojalain mukaan kodinkonemyyjllä on velvollisuus kertoa uutta televisiota hankkivalle kuluttajalle, tukeeko televisio tulevaa lähetystekniikkaa. Lisätietoja testatuista laitteista löydät täältä.

antenna ready hd -kuva
Tunnistat tulevaa DVB-C2 -tekniikkaa tukevan laitteen Antenna Ready HD -merkistä.

Vaikka nykyisestä televisiosta ei löydy kyseistä merkintää, se ei suinkaan ole käyttökelvoton siirtymän jälkeen. Täysin toimivan television voi pitää käytössä hankkimalla Antenna Ready HD -digiboksin tai IPTV-päätelaitteen kanavien vastaanottamista varten. Lue miksi yhä useampi kuluttaja valitsee IPTV:n perinteisempien antenni- ja kaapelitelevisioiden sijaan.

Kuluttajille on tehtävän helpottamiseksi luotu myös testi, jonka avulla on helppo tarkistaa toimiiko oma laite tulevaisuudessa. Tarkista liikenne- ja viestintäviraston testillä toimiiko televisiosi tulevaisuudessa.

Lisälaitteella voit jatkaa televisiosi käyttöä vaikka se ei tukisikaan tulevaa lähetystekniikkaa

Nykyistä, muuten täysin toimivaa televisiota ei suinkaan tarvitse raahata kaatopaikalle, vaikka se ei sellaisenaan tukisikaan tulevaa lähetystekniikkaa. Television käyttöä voidaan jatkaa hankkimalla sen tueksi uutta lähetystekniikkaa tukeva digiboksi, tai laajakaistan välityksellä toimiva IPTV-vastaanotin.

Muutaman sadan tuhannen television muuttuminen käyttökelvottomaksi olisikin melko turhauttavaa kuluttajille ja raskasta ympäristölle. Lisälaitteella varmistat televisiosi toiminnan niin pitkäksi aikaa kun itse televisio on suunniteltu kestämään.

IPTV-palveluiden käyttö yleistyy nykyaikaisten ominaisuuksien sekä nopean ja helpon käyttöönoton ansiosta

Liikenne- ja viestintäviraston tutkimuksen mukaan IPTV-palvelujen käyttäjämäärä kaksinkertaistui Suomessa vuosien 2012-2018 aikana, ja saman trendin odotetaan jatkuvan. lähde.

IPTV houkuttelee kuluttajia monipuolisuudellaan. Palveluihin on saatavilla kattava valikoima lisäpalveluita, kuten yksittäisiä kanavia, kanavapaketteja, tallennus- ja mobiilipalveluita sekä sovelluksia, jotka tuovat iäkkäämmänkin television nykyaikaan.

Miten IPTV toimii?

IPTV eli Internet Protocol TV on internet-protokollalla toimiva television jakelutapa. Yksinkertaisuudessaan IPTV toimii siten, että päätelaite vastaanottaa lähetyksen laajakaistayhteyden välityksellä, ja välittää kuvan televisioruudulle HDMI-kaapelilla. IPTV:n käyttöön tarvitaann siis laajakaistayhteys, IPTV-päätelaite ja HDMI-yhteydellä varustettu televisio tai näyttö.

Miksi valita Maxivision Koko Kodin TV?

  • IPTV-jakelu ei ole riippuvainen antennijakelun tekniikkamuutoksista
  • Ei alueellisia muutoksia kanavatarjonnassa
  • kaikki palvelut samassa asiakastilissä – käyttö on helppoa ja yhtenäistä
  • laaja valikoima lisäpalveluita tilattavana 24/7 – ilman määräaikaisuutta
  • kanavat HD-laadulla kaikkiin televisioihin ja laajakaistaliittymiin
  • Youtube ja SVT Play -sovellukset – päivitysten myötä tulossa lisää
  • yksi lisäkanavatilaus riittää – voit siirtää tilaukset boksien välillä

Tutustu Maxivisioniin

Maxivision on kotimainen toimija joka on tarjonnut IPTV-palveluita jo 15 vuoden ajan. Maxivisionin käyttö alkaa Maxivision boksin ja Peruspalvelun tilaamisella. Pelkällä Peruspalvelulla saadaan 20 kanavaa joista 19 HD-laadulla. Peruspalvelun päälle voidaan valita oman näköinen kattaus lisäpalveluita, omien tai koko perheen mieltymysten mukaan.

Maxivisionin lisäpalveluvalikoimaan kuuluu monipuolisesti yksittäisiä kanavia ja kanavapaketteja sekä Tallennuspalvelu. Kokonaisuus täydentyy Maxivision Mobiililla.