Antenniverkon Digisiirtymä avaa ovia IPTV-palveluille

05/11/2018
Tiedotteet

Vapaasti vastaanotettavat suomalaiset TV- kanavat siirtyvät maanpäällisessä Digitan antenniverkon jakelussa uuteen lähetystekniikkaan (DVB-T2). Uusi DVB-T2 tekniikkaan siirtyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki Digitan jakelussa olevat kanavat lähetetään jatkossa HD laadulla. Kanavien laatu paranee ja lähetysverkkoon mahtuu taajuuksille enemmän kanavia jakeluun. Samalla taajuuksia mahdollisesti vapautuu muuhun käyttöön, kuten mobiilitaajuuksia varten. Siirtymän piti tapahtua vuonna 2020, mutta DNA ilmoitti 24.10.2018 valittaneensa YLEn jakelukilpailutuksesta markkinaoikeuteen, joten siirtymä viivästyy. Itse siirtymästä ja mitä se tarkoittaa antenniverkon kautta TV:tä katsovien ihmisten arjessa voi lukea lisää Viestintäviraston sivuilta.

Meille IPTV(*) toimijoille ja osaksi myös OTT (**) toimijoille, tämä muutos on mahdollisuus kasvattaa asiakasmääriä. Suomessa on arvioiden mukaan n. 400 000 kotitaloutta jotka joutuvat investoimaan joko uuteen televisioon tai digiboksiin, mikäli haluavat jatkaa antenniverkon kanavien katselua.  IPTV tarjoaa vaihtoehdon, jonka kautta kotitaloudet saavat vähintään saman ilmaisten TV-kanavien palvelutarjonnan kuin antenniverkon kautta..

Katsotaanpa hieman IPTV- palveluiden etuja: Jakelu on valtakunnallista ja kanavat tarjotaan jo nyt lähes kokonaan HD- laadulla, samalla palvelutarjonnalla kaikille alueille. Verkkotallennus tarjoaa helpon tallennuksen ja tallenteiden katselu on mahdollista sekä televisiosta että mobiililaitteista. Edistykselliset ajansiirto-ominaisuudet: ohjelmat voi aloittaa aina alusta ja valituilla maksukanavilla ohjelmien seuraaminen on mahdollista vaikka viikko taaksepäin. Lisämaksulliset ja suosituimmat maksukanavat ovat tarjolla koko Suomeen, eikä esteenä ole katvealueet tai alueelliset kanavanippujen taajuudet.

IPTV ja OTT palvelut jaellaan laajakaistayhteyksien välityksellä. Laajakaistojen yhä suuremmat nopeudet sekä kiinteissä kuitu- ja kupariyhteyksissä että mobiiliyhteyksissä mahdollistavat yhä paremmin palveluiden vastaanottamisen sekä kotona että matkoilla. IP- pohjaisia signaaleja voidaan muokata nykyaikaisilla tekniikoilla havainnoimaan asiakkaiden laajakaistojen välityskykyä ja tarjoamaan aina paras saatavilla oleva kuvanlaatu. Kodin sisällä IPTV- päätelaitteita voi helposti olla useita ja niitä voi kaikkia hallita keskitetysti. Lisäksi samoja ohjelmatallenteita voi katsoa kaikilla televisioilla ja maksukanaviakin on mahdollista seurata kaikista kodin televisioista, ilman erillisiä lisäkustannuksia.

Infrastruktuuri on kehittynyt viimeiset kymmenen vuotta huimaa vauhtia. On vaikea nähdä IPTV- ja OTT- palveluiden kasvun pysähtyvän. Kuluttajien kannalta on tietenkin vain hyvä, että vaihtoehtoja on olemassa ja nykypäivänä on nähtävä sekä tekniset jakeluratkaisut että palvelutkin lähinnä toisiaan täydentävinä. Kotitalouksiin tilattujen maksullisten TV-palveluidenkin osalta tämä on jo arkipäivää kun yhä useampaan kotitalouteen tilataan palveluja sekä omalta operaattorilta että kansainvälisiltä ja kotimaisilta suoratoistopalveluita tarjoavilta yrityksiltä. Aika näyttää, mutta IP voittaa !

Tommi Blom
Maxivision Toimitusjohtaja

*IPTV (Internet Protocol TV) eli käsitetään tyypillisesti palveluna joka jaetaan Internet- yhteyden välityksellä asiakkaiden televisioon erillisen IPTV-päätelaitteen kautta.

**OTT (Over The Top) eli tarkoittaa ohjelmayhtiöiden suoraan loppuasiakkaille jakamia palveluita avoimen Internetin yli joko mobiililaitteille tai älytelevisioille.